Ohlédnutí za činností Osadního výboru (9. září 2014)

Uzavírá se další čtyřletá etapa libereckého zastupitelstva a v té souvislosti cítím potřebu ohlédnout se za činností Osadního výboru Horní Hanychov a Osadních výborů obecně. Proč zrovna teď? Protože vždy v období před volbami bývá problematika Osadních výborů využívána až zneužívána. Nedávno dokonce proběhly tiskem informace, že v Liberci proběhlo první setkání osadních výborů, že osadní výbory jsou místní samosprávou, že mohou sloužit jako prostředky nátlaku na město apod.

Osadní výbory nejsou místní samosprávou ani nátlakovými skupinami, protože nejsou voleny občany, ale zřizovány zastupitelstvem (v našem případě Liberce). Zákon o obcích ve skutečnosti dává osadním výborů oproti ostatním občanům obce pouze čtyři formální výhody: jsou oprávněny předkládat městu návrhy ohledně rozpočtu a rozvoje části obce, vyjadřovat se k návrhům týkajícím se části obce, vyjadřovat se k podnětům obyvatel části obce a předseda osadního výboru má právo kdykoliv vystoupit na zasedání zastupitelstva k čemukoliv, ne jen k právě projednávaným věcem.

V praxi nemusí být v městské čtvrti osadní výbor a stejně je možné ji změnit k lepšímu. Pěkným příkladem je Spolek přátel Ostašova, díky jehož aktivitě tato čtvrť skutečně žije.

Osadní výbory v Liberci fungují více než deset let, v minulosti i za významné podpory vedení města. Do roku 2010 proběhlo na radnici několik setkání osadních výborů, přičemž podporovateli těchto akcí bývali především tajemník Řeháček, náměstek Veselka a primátor Kittner. S nástupem nového primátora na podzim roku 2010 tradice těchto setkání skončila a již nebyla obnovena.

Je logické, že mezi osadními výbory jsou i neshody, protože ne všechny mají na tu kterou věc stejný názor – například Pilínkovu a Hanychovu by hodně pomohla spojka mezi Densem a silnicí I/35, protože by odvedla nákladní dopravu z centra Pilínkova i zmírnila kolony mezi kruhovými objezdy  na ulici České mládeže, zatímco Doubí se této spojce nekompromisně brání.

Pravdou je, že komunikace s městem funguje i bez schůzek osadních výborů. V Horním Hanychově fungujeme bez jakýchkoliv formalit především tak, že buď náměstek pro územní plánování upozorní osadní výbor na nejasné záležitosti, které pak projednáme na radnici, nebo předseda a jednotliví členové osadního výboru samostatně řeší s městem záležitosti čtvrti nebo „své“ ulice, přičemž využívají kontaktů zprostředkovaných městem. Uvedu několik konkrétních příkladů z posledních let, jak může fungovat osadní výbor:

·         Projednali jsme s organizačním výborem hudební akce Ještědská Odyssea 2012 pravidla, za kterých místní občané s akcí budou ochotni souhlasit, a to s využitím existující protihlukové vyhlášky, doporučili jsme paní primátorce nepovolení výjimky z vyhlášky a díky tomu se podařilo udržet akci v přijatelných mezích - dokonce natolik, že pořadatelé raději další ročníky přesunuli jinam.

·         Projednali jsme s ředitelkou místní mateřské školy, náměstkem a vedoucím příslušného odboru pravidla přijímání dětí do mateřské školy.

·         Pan náměstek nás aktivně požádal o názor na navrženou změnu určení jednoho z pozemků – osadní výbor reagoval, že se jedná o nepřípustnou změnu, která by poškodila jízdárnu v Puškinově ulici, a město zajistilo, že ke změně nedošlo. V rámci této vstřícné spolupráce a pomoci ostatním čtvrtím dokonce náš osadní výbor projednal i vynětí plácku s dětským hřištěm ve Vesci ze zastavitelného území v novém územním plánu.

·         Aktivně vstupujeme do jednání o územním plánu především ohledně záměru sběrné komunikace, zařídili jsme námitku zástupce veřejnosti k územnímu plánu Liberce i podnět k zásadám územního rozvoje Libereckého kraje a dosáhli zadání revize tohoto záměru i přesto, že všechna uskupení v dnešním městském zastupitelstvu (kromě někdejších Věcí veřejných) jasně deklarovala podporu záměru a Liberecký kraj dokonce prosazuje přes louky mezi Spáleništěm a Densem silnici druhé třídy – v tomto případě město osadnímu výboru pomáhá a spolu s ním záměr kraje rozporovalo.

·         Po dlouhých jednáních se podařilo dosáhnout vybudování přechodu se semaforem na Spáleništi, nyní ještě dořešujeme s městem aktivaci funkce rozsvícení červené při překročení rychlosti.

Ne vše bylo růžové - nepodařilo se nám například prosadit povolení stavby rodinného domku  na samém okraji stávajícího zbytečně širokého ochranném pásma sběrné komunikace, což vedlo k frustraci jednoho sousedů, který na svém pozemku nemohl stavět a nakonec se odstěhoval z Hanychova – příčinou neúspěchu byly nekončící průtahy nového územního plánu a pochopitelná obava úředníků povolit cokoliv logického, ale nezákonného, aby nebyli vystavováni žalobám.

Náš osadní výbor je otevřený občanům (pracují pro něj i nečlenové výboru) a je absolutně nepolitický, díky čemuž v něm vstřícně spolupracují přívrženci zcela protichůdných politických směrů.

Závěrem bych rád poděkoval především panu náměstku Rutkovskému za čtyřletou spolupráci, byl pro nás opravdovým spojovacím můstkem na radnici – je to logické, protože je náměstkem pro územní plánování, rozvoj města a dotace, což jsou klíčové oblasti pro městské části. Samozřejmě jsme se občas neshodli a někdy i zásadně, ale to už je život – nikdy nelze vyhovět všem.

 

Martin Dušek, předseda Osadního výboru Horní Hanychov